top of page

Wie zijn wij?

Sterk netwerk van lokale besturen

De lokale besturen van Bever, Dendermonde, Diksmuide, Kasterlee, Kruibeke, Lier, Laarne, Nieuwpoort, Vielsalm, Wichelen en Zonnebeke gingen op 25 november 2023 te Laarne over tot de plechtige ondertekening van een engagementsverklaring om blijvend aandacht te vragen voor de heksenvervolging en hun culturele en maatschappelijke erfenis. Stad Hasselt onderschrijft deze missie als partner.

  • We geloven als lokale besturen met een eigen heksenidentiteit sterk in de idee van samenwerking en uitwisseling rond deze thematiek, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen. Dit idee van uitwisseling en samenwerking willen we ook uitdragen en aangaan met verschillende betrokken partners zoals heemkundige en geschiedkundige kringen, culturele en toeristische partners, … .

  • We willen ook op nationaal niveau blijvend inzetten op herdenking van de heksenvervolgingen in het teken van verzoening en erkenning, maar ook in het kader van het promoten van onze eigen identiteit, het in de juiste historische context plaatsen van de heksenvervolgingen, maar ook om te sensibiliseren en iedereen op vandaag bewust te maken dat mechanismen van uitsluiting nog steeds actueel zijn.

De engagementsverklaring kan je hier nalezen. 

Partners

Op weg naar duurzame partnerschappen

De bovenstaande lokale besturen hopen alvast dat nog vele andere besturen en partners op termijn dit engagement samen met ons willen uitdragen.

bottom of page